Berkley X9 Gevlochten lijn

Er zijn inmiddels talloze gevlochten lijnen op de markt. Zelfs zoveel dat je jezelf soms afvraagt ”kan het nog beter”?

Wat is eigenlijk beter? Persoonlijk denk ik dat de definitie van beter afhangt van hoe en waar je een gevlochten lijn voor gaat gebruiken. Er is namelijk geen één gevlochten lijn die je voor alle visserijen kan gebruiken. Daarnaast vind ik het kiezen van een gevlochten lijn minstens net zo belangrijk als het kiezen van de juiste hengel voor jouw typen visserij. De Berkley X9 Braid heb ik nu al een paar weken in mijn bezit en ik heb deze lijn met twee soorten visserij getest. De Fluo Green 0.06mm (6.4kg ) voor de lichte jig en plug visserij op baars en de 0.17mm (17.0kg) Low Vis Green voor het vissen met shads (met name op snoek).

 

Ik begin met de Berkley Fluo Green 0.06mm. Zodra ik voor het eerst een nieuwe lijn in mijn handen krijg test ik deze eerst op mijn eigen manier. Hoe? Gewoon een ouderwetse platte knoop in de lijn leggen en trekken, heel hard! Mag je zo een lijn eigenlijk testen? Nee, maar zo’n test zegt voor mij meteen al heel veel over een lijn. Vooral de slijtvastheid en knoopsterkte worden hier eigenlijk meteen al vrij duidelijk mee. De lijn brak niet na de eerste test en dat geeft meteen vertrouwen. Ik spoel de lijn op mijn lichte baars molentje en ga meteen naar de eerste beste haven bij mij in de buurt. Er staat een straf zijwindje en ik begin met mijn jig montage de eerste worpjes richting de brug te werpen. Ik voel meteen dat ik de controle heb over deze lijn en de feeling die heb ik met mijn jig is goed, ondanks de wind. Al snel krijg ik de eerste aanbeten en ondanks het formaat (25/30cm baarzen) komen deze als explosies door op mijn hengeltop. Heerlijk! Ik vang snel een klein tiental baarzen en de wind is nog behoorlijk aanwezig. Voor deze visserij is bijna elke dunne gevlochten lijn goed genoeg zou je zeggen, toch? Nee, niet helemaal. Met eerdere gevlochten lijnen had ik vaak last van windknopen als er zo’n wind stond als toen. Vooral de combinatie lichte loodkoppen en een te dunne gevlochten lijn zorgde er regelmatig voor dat ik de boel weer uit elkaar kon halen of er uiteindelijk de schaar aan te pas moest komen. Dit euvel is dus verleden tijd! Kijk, daar wordt een visser vrolijk van.

 

De Berkley X9 0.17mm Low Vis Green voelt ondanks zijn dikte toch eigenlijk wel vrij dun aan. Typisch dat er soms zoveel visuele dikte verschillen in lijnen kunnen zijn, ondanks dat de diktes die ze aangeven op de doos hetzelfde zouden moeten zijn. Goed, de Berkley X9 gevlochten lijn heeft gewoon de dikte die ze ook beweren. De lijn voelt net als zijn dunne diameters lekker soepel aan. En die soepelheid merk je ook meteen tijdens het werpen. Precisie worpen tussen het riet en richting duikers worden keurig netjes gedaan. Zo nu en dan werd er ook een worpje verkeerd ingeschat en belande de shad ergens achter in het riet.  Zodra dat gebeurde kon ik meteen de slijtvastheid van deze lijn testen. Door middel van harde rukken aan de hengel, sneed de lijn flink langs het riet. De strengen gevlochten lijn waren nauwelijks tot niet beschadigd en er kon gewoon door gevist worden. Wat me ook opviel was het geluid bij het binnen vissen van m’n shad. Zero! Deze Berkey X9 vist toch ook wel heerlijk hoor. Ik heb de lijn vooral gebruikt in polders, sloten en plasjes. De snoeken die ik er tot op heden op heb gevangen waren niet groter dan een centimeter of 80, maar deze lijn belooft ook voor het zwaardere werk uitermate geschikt te zijn. Dit alles bij elkaar moet ik zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van deze lijn. De Berkley X9 heeft veel van alles in één en kun je, afhankelijk van de dikte, voor enorm veel typen visserij gebruiken. De volgende sessie op het ”grote” water gaan we de Berkley X9 zeker weer inzetten!

One Comment

Geef een antwoord