• Home
  • Reviews
  • Penn Spinfisher VI beste zee(-baars)molen..

Penn Spinfisher VI beste zee(-baars)molen..

“Wat is de beste zee(-baars)molen?”, dat is een vraag die ik regelmatig naar me toegeworpen krijg. Deze vraag blijft altijd lastig en erg persoonlijk vind ik. Het is namelijk allemaal afhankelijk van hoe je hem wilt gebruiken, waar je hem gaat gebruiken en (zeker niet het minst belangrijke) hoe vaak je hem gaat gebruiken.

Tegenwoordig kan het bij veel molen fabrikanten niet licht genoeg worden gemaakt. Logisch, neem nu een gemiddelde zee(-baars)hengel en vergelijk die met een hengel van twintig jaar geleden. Je zou er nu niet meer aan moeten denken om nog met zo’n zware hengel te moeten vissen, laat staan een hele zware molen onder zo’n lichte zee(-baars)hengel te hangen. Materialen zoals magnesium, carbon en titanium vind je steeds vaker terug in de molens van nu.

Super zou je denken, of toch niet? Is dat “lichte” materiaal wel zo geschikt voor de zee(-baars)visserij? Voor wie op zoetwatermeertjes of plasjes vist met weinig obstakels, is zo’n lichte molen natuurlijk perfect. De belasting op je molen is immers niet groot en zoutwater is ver te zoeken. Er kan dus weinig misgaan. Maar hoe reageert een molen met eerder genoemde materialen op zoutwater? En met zoutwater bedoel ik ook echt ín zoutwater. Geen half werk, zoals ergens op een steen gaan staan vissen in een kanaal waar alleen je lijnrol wat zoutwater over zich heen krijgt. Nee, we praten hier over een constante zoutwater-douche gemixt met zandkorreltjes en allerlei andere troep waar we op voorhand al niet vrolijk van worden. Zee(-baars)vissen op z’n ruigst dus!


Ik heb al heel wat molens van licht materiaal in mijn handen gehad en er heel veel zien sneuvelen, vooral molens in de middenklasse (tot 200 euro). Er is geen tak van sport in de visserij waar de molens sneller slijten dan bij het zeebaars vissen. Man, wat heb ik er een hoop zien gaan! Inmiddels zijn er natuurlijk al een hoop molens op de markt gebracht die bestand zijn tegen zoutwater. Perfect draaiende molens en sommige nog licht van gewicht ook. Het nadeel van dit soort molens; je moet diep in je buidel tasten wil je in het bezit komen van zo’n (zoutwater bestendige) molen.

Sinds dit jaar ben ik in het bezit van de nieuwste Penn Spinfisher VI 4500. De Spinfisher staat al jaar en dag bekend als een robuuste (zee-)molen, waarmee je wel een klusje kan klaren. Vooral voor de bootvisserij (lees: pilkeren), zijn ze heel populair. Als spinmolen (en dan met name voor de zeebaarsvisserij) is de Penn Spinfisher een molen waar je niet snel aan denkt. Althans, ik niet. De reden? Het gewicht speelde een rol, maar het formaat van de spoel misschien nog wel meer. De diameter van de spoel was in mijn ogen te klein. Een brede spoel zorgt simpelweg voor een betere afloop van de lijn. Kortom, hij had te veel tekortkomingen om zich te kunnen meten met andere zee(-baars)molens. Sinds het nieuwste model, de Spinfisher VI, gaan er vele deuren open voor deze molen die anders nog gesloten zouden blijven. Los gezien van de specificaties die deze molen heeft, is het model een hele verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Het huis van de molen is een stukje kleiner gemaakt en met de diameter van de spoel is nu ook rekening gehouden. Precisie worpen kunnen nu beter worden gemaakt, ook met lichter kunstaas.

Brede spoel voor betere worpen.

Tevens heeft deze molen HT100 slipringen, om ook grote zeevissen te kunnen stoppen. Daarnaast is deze nieuwe Penn Spinfisher uitgerust met IPX5. Even in ‘Jip en Janneke taal’: IPX (oftewel; International Protection Ratingis) is een standaard voor waterdichtheid. 0 is totaal niet beschermd tegen vocht, 9 staat gelijk aan een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk. Een molen die is uitgerust met IPX5 wordt opeens een stuk interessanter voor het gebruik op zoutwater. De molen is nu namelijk waterdicht. Sterker nog, je kan de molen (per ongeluk) nog een keer onder dompelen zonder dat deze binnen de kortste keren mankementen begint te vertonen.

In het kader van ”praatjes vullen geen gaatjes”, hebben we deze molen eens flink aan de test onderworpen. De periode van ”grote” zeebaarzen vangen is aangebroken. De omstandigheden waar ik onder vis, zijn op z’n zachts te zeggen bijzonder belastend voor je materiaal. Na wat testjes in diverse kanalen in het Europoortgebied (goed doorstaan), was het tijd voor het échte werk. Het strand! En nee, geen typische badstrand omstandigheden met weinig wind en zon. Nee, we praten hier over donker weer, noordwestenwind windkracht 4 tot 5 en pittige golven die keer op keer op je molen slaan. Overleef je dit als molen, dan kun je in mijn ogen alles aan.

De nieuwste Penn Spinfisher; Degelijk, stoer en enorm sterk.

De eerste keer op het strand waren de weersomstandigheden niet zo heftig als waar ik op had gehoopt. Maar soms kun je bepaalde omstandigheden een beetje nabootsen. Tijdens het vissen heb ik de molen diverse keren simpelweg kort ondergedompeld. Even de hengel bij het startoog pakken en huppakee, verticaal naar beneden ermee. Tja, ze zeggen dat de Spinfisher (zee)waterdicht is, dus dan moet dit zeker geen probleem zijn. Tijdens deze avond heb ik pluggen staan werpen van behoorlijk formaat in de stroming en deze draaide ik soepeltjes binnen. De lagertjes in de molen doen dus prima hun werk! Ook de slip deed perfect zijn werk. Grote zeebaarzen in de stroming gingen flink tekeer. Maar met de juiste slip afstelling was ik deze zeebaarzen de baas.

Deze zeebaars testte de slip tot het uiterste. 1-0 voor de Spinfisher.

Tijdens de sessies erna, waren de omstandigheden ruiger. Wat zeg ik? Extreem! Volle bak noordwestenwind, regen, vuil en overal zand. Zo, dit is het échte werk. Bij aankomst aan het water kreeg de molen meteen flink wat voor z’n kiezen. Golven sloegen met regelmaat tegen en over de molen en het zeewier moest ik regelmatig onder de lijnrol vandaan halen. Kijk, daar was ik naar opzoek. Daarnaast was de sterke stroming, in combinatie met het binnen draaien van grote pluggen, ook een behoorlijk aanslag op het binnenwerk. Zeker met een inhaalsnelheid van een meter per slag! Nu wordt het duidelijk waar deze molen tegen is bestand.

Golven slaan tegen de molen aan.
En even later een zoutwater douche over de molen. Écht geen probleem!

Een behoorlijk aantal sessies heb ik er mee gevist en het enige wat ik met elke molen doe na gebruik op zoutwater, is even onder een lopende kraan afspoelen en droogmaken met een handdoek. Wel even de spoel en slinger er af halen. De molen draait nog steeds als een zonnetje en de body, met dank aan het metaal, is nog helemaal roest- en oxidatievrij. Kijk, daar wordt een zee(-baars)visser blij van. Ook de slip afstelling werkt heel fijn en loopt geleidelijk af. De Penn spinfisher heeft dé ultieme test meer dan goed doorstaan dus. Heeft de molen dan ook een nadeel? De molen voelt met zijn 350 gram misschien wat zwaar aan en ligt inderdaad gemiddeld wat hoger in gewicht dan andere molens in zijn klasse. Maar wanneer je de molen onder de hengel hangt, voel je dat kleine beetje extra gewicht echt niet meer! De Penn Spinfisher 4500 heeft (slechts) een advies verkoopprijs van 149,95 euro. En voor dit geld krijg je dus een serieuze molen die écht zeewaterdicht is en nog super soepel draait dankzij de 6 roestvrijstalen kogellagers!

Kortom, mij zal je de komende tijd niet meer met een andere molen zien vissen. Wat ben ik aangenaam verrast door deze nieuwe molen van Penn. Dan rest nog de vraag: ‘Is de Penn Spinfisher VI serie dan dé perfecte zee(baars)molen?’ Het antwoord op die vraag mag je zelf invullen, maar voor mij komt deze er heel dicht bij in de buurt….

GeslaagdGeef een antwoord