Vissen met de Bellyboot

Zo loop je weken langs rivieren, havens, polders en plassen met de spin- en/of vlieghengel. Op zoek gegaan naar baars, snoek en snoekbaars. En zo drijf je stilzittend uren lang boven een grote plas met water, hopend op mooie dingen die gebeuren gaan.

De afgelopen weken heb ik mij vooral bezig gehouden met het vissen vanuit en met een bellyboot. Bijna 10 jaar geleden kocht ik mijn eerste bellyboot. Een simpele V-vorm bellyboot van het merk Ron Thompson. Mijn uitrusting hierop was minimaal. Geen hengelsteun of dieptemeter. De hengel altijd in de hand en een H-marker met een lang stuk touw die ik overboord kon gooien zodra ik een aanbeet had. De diepte bepalen deed ik gewoon met tellen, heel veel tellen. Nu, 10 jaar later, heeft mijn bellyboot visserij wel even een hele andere vorm gekregen, letterlijk! Een Savagegear High Rider 170 met daarop een “echte” raymarine Dragonfly 4 fishfinder. Daarnaast voorzien van diverse scotty accessoires (die doormiddel van gelijmde scotty pads op de boot kunnen worden bevestigd) die mij van alle luxe en gemak voorzien.

De bellyboot is nu van meer luxe voorzien dan mijn auto….  of dat wat over mijn auto zegt, houden we maar in het midden. Maar wat een genot is dit. De ruimte en stabiliteit is niet te vergelijken met zijn voorganger. En de fishfinder doet waar ik hem voor heb gekocht. Of ik met al deze upgrades meer vis vang? Ja, 100%! De eerste leuke succesvolle vissessies zijn al gemaakt.

Met vier vismaatjes heb ik de afgelopen weken twee wateren bij ons in de buurt onveilig gemaakt. Vooral in de vroege uurtjes tot begin van de middag. Ook hebben we afgelopen week onze eerste avond sessie in het donker gedaan. Vooral ons hoofddoel, snoekbaars, hebben we kunnen vangen. Ook diverse snoeken en mooie baarzen liepen er nog even door.

Vooral de shads (met V-staart) van Manns vielen in de smaak maar ook de Finn’s en de Berkley Hollow Belly (die ik normaal voor het werpend vissen gebruik) deden het goed. En met een aasvisje in de bij-hengel kwamen de bonus vissen naar boven. Zo’n groepje van drie of vier man is erg gezellig maar ook zeker heel leerzaam. Een ieder heeft zijn eigen stijl qua visserij en voorkeur voor aas. Samen kom je sneller tot de ontdekking wat voor die dag dan het beste werkt. En dat is leuk! Zo kun je samen succesvol zijn en met z’n allen een mooie dag hebben. Naderhand op het droge, tijdens het opruimen en inladen van de spullen, nog even lekker napraten over deze visdag. Vooral de aanbeten en vissen die we gemist of verspeeld hebben, prachtig! Vissen is een totaal plaatje.

Geef een antwoord