Barbelen met Ramon

Vissen en vis vangen is vaak een kwestie van uren en meters maken. Vooral dat laatste doe ik eigenlijk altijd. Of ik nu op snoek of bijvoorbeeld zeebaars vis, ik blijf zelden tot nooit lang op één plek. Maar soms, heel soms, is vissen op één stek cruciaal om uiteindelijk succesvol te zijn.

Het vissen op barbeel is voor Ramon (vismaat) en mij nog redelijk onbekend terrein. Twee jaar geleden heb ik contact gezocht met Frans Vogels, dé barbeel specialist van Nederland. Hij gaf ons wat tips en basiskennis mee waarover je moet beschikken om barbeel te vangen in Nederland. Met zijn verhaal en een mix van onze kennis op andere zoetwatervissen, hebben we een plan van aanpak gemaakt en de proef op de som genomen. Na een eerste succesvolle sessie (kort verslag op mijn website terug te vinden), gingen we vandaag weer richting het oosten om opnieuw achter de barbelen aan te gaan. Zin in!

Zo vaak gaan we niet, dus als we gaan doen we het ook goed en lang!

Met de ervaring van onze eerste sessie in ons achterhoofd, hadden we vertrouwen op succes. Met een afgeladen auto met materiaal en voer, kwamen we na een voorspoedige rit aan op de stek. Dat is toch wel een extra voordeel van vroeg weggaan. Geen kip op de weg!

Veel en regelmatig voeren vinden wij heel belangrijk.
Ramon maakt de eerste lading alvast aan.
Een mix van Sonubaits Krill grondvoer en pellets in twee maten is de perfecte basis.
Een goed gevulde voerkorf.

Het voer is aangemaakt en de korven zijn gevuld. Snel de hengels erin en hopen dat de barbelen er vandaag een beetje zin in hebben. Grappig verhaal, na een uurtje komt er plots een local aanlopen die waarschijnlijk om een praatje verlegen zat. Deze beste meneer vertelde, net als een andere meneer dat de vorige keer ook al deed, dat de vangsten erg mager waren en hij ons weinig kans gaf op het vangen van een barbeel. Afijn, ik vertelde dat wij net als altijd positief zijn ingesteld. Vorige keer hadden we ook een hele mooie vangst en stiekem gaan we er vandaag vanuit dat het weer gaat lukken. Ik durf het aantal minuten niet te zeggen, maar ik gok op twee minuten later, gebeurde het plots. Uit het niets buigt mijn hengel zonder pardon helemaal krom en liep mijn beetrunner als een trein af. Aanbeet! Bij het oppakken van mijn hengel voelde ik meteen dat dit om een barbeel ging. Tijdens de dril en met een kromme hengel in mijn hand, keek ik rechts met een grijns over mijn schouder die meneer aan en zei: ”Zie je nou wel, er zit barbeel zat”. De blik van die meneer, onbetaalbaar! Enkele minuten later kon Ramon de vis scheppen. Wat een start van de dag! Snel een paar mooie plaatjes en de vis mag weer terug.

Prachtige barbeel

Na het terugzetten van deze vis, hebben we meteen de haakaasjes ververst. Onze voorkeur gaat uit naar pellets in 8 en 14 mm. van Sonubaits in de smaak krill en cheesy garlic. Om het half uur een paar ballen met voer en pellets het water ingooien om de stek te onderhouden. Op deze manier wordt de vis die stroomafwaarts zwemt ook aangetrokken.

Je moet ze goed vertroetelen die barbelen.

Mijn set-up

Een uurtje later meldde ook vis nummer twee zich. Opnieuw een goede aanbeet. Die vissen zijn zo ongelooflijk sterk in de stroming. Ondanks het feit dat je met ”zwaar” materiaal vist, heb je een geweldige sport aan deze barbelen. Na een heftige dril en een paar goede runs, kon ook deze vis worden geland. Het gaat lekker zo. Twee uur bezig, twee vissen!

Weer een prachtige barbeel

Wat blijft het vissen op de rivier toch leuk. Eigenlijk weet je nooit wat je kunt verwachten. Zoveel soorten vis, klein en groot.

Voorn als bijvangst
Handig die haken met een quickstop van Korum.

In de middag was de visserij behoorlijk taai. We misten beiden een mooie aanbeet en konden alleen wat witvis vangen. We besloten om tot halverwege de avond door te vissen, in de hoop dan nog wat aanbeten te krijgen. Ondanks dat de aanbeten niet op gang wilde komen, bleven we consequent doorvoeren. Als we blijven voeren dan moet vroeg of laat barbeel zich opnieuw gaan melden. Stiekem waren we er al op voorbereid dat we er een lange visdag van gingen maken. Zo brachten we genoeg eten en drinken mee en een kooktoestel voor het bakken van wat hamburgers. Lekker! We hadden de taken vandaag goed verdeeld, Ramon was de kok en ik was (voer-)ballenwerper. Tijdens de bereiding van wat lekkere hamburgers (zul je altijd zien), meldde barbeel nummer drie zich. Deze was voor Ramon. Een enorm harde aanbeet op zijn lichte barbeelhengel zorgde voor een hoop sensatie. Na een korte maar heftige dril kon ik de vis voor Ramon scheppen.

De eerste voor Ramon
En weer netjes terug natuurlijk.

Na deze vis was het even spitsuur. De barbelen hadden er opeens weer zin in. Het duurde na deze vis niet lang voordat ook de volgende vis zich meldde. Dit keer een rustige aanbeet, maar nadat ik de haak had gezet voelde deze vis een stukje groter. Heel even liet de vis zich zien, maar dook als een torpedo weer terug de diepte in achter de stenen. Dit blijft toch altijd spannend. We vissen immers niet heel dik en één steen op de verkeerde plek kan fatale gevolgen hebben. Gelukkig draaide de vis weg van de stenen en niet veel later lag ook deze vis in het net.

De vis geeft zich gewonnen en kan worden geland!
Daar is die dan, opnieuw weer een plaatje!

Uiteindelijk hadden we samen vijf barbelen en een aantal voorns weten te vangen. De vangsten, het weer en de heerlijke en liefdevol gebakken hamburgers van Ramon, maakten deze dag helemaal compleet. Slecht nieuws voor het thuisfront, we hebben er weer een blijvende verslaving bij! Maar dat verbaasde hun niets…
Hieronder onze korte instagram story gemaakt tijdens deze visdag.

instafish story

Geef een antwoord