Paasbrasems

Wat een weer hebben we gehad met Pasen. Temperaturen overdag rond de 25 graden met een strak blauwe lucht. Het zou toch zonde zijn om de tijd alleen te besteden aan het zoeken van paaseieren.

Na een gezellige eerste paasdag thuis met (schoon)familie, besloten mijn vriendin en ik om tweede paasdag lekker aan de waterkant door te brengen. Uiteraard gingen de hengels ook mee! Doel: zeelt!

Het water waar we naartoe zijn geweest kent een zeelt bestand, maar hoe groot is voor mij (nog) niet helemaal duidelijk. Het water staat vooral bekend om zijn grote brasem en karper bestand. Afijn, we gaan het zien. Met twee lichte karperhengels rustend op een setje beetmelders kon ik ondertussen ook nog gezellig doen samen met mijn vriendin. Een win winsituatie!

Kleedje, broodje, drankje, meisje.

Na het aanmaken van twee voerplekjes konden de hengels erin. Één met een pellet, de ander met een mix van mais en een mestpiertje. Ondertussen had ik al wat vis zien draaien. Dat geeft vertrouwen! Ik was nog niet gaan zitten of de eerste vis melde zich al. Meteen bij het oppakken van de hengel verraden het kopschudden van de vis, dat het om een brasem ging. Even later lag deze mooie platte in het net. Weliswaar geen zeelt, maar deze mooie brasem was welkom.

Deze brasem kwam van nog geen 60 cm. water.
De eerste brasems met zogeheten paaipukkels zijn gesignaleerd.

Het duurde niet lang voordat vis nummer twee zich melde. Zelfde stek, hetzelfde aas en dezelfde vissoort. Brasem! Deze was wel wat groter van formaat en ook zeker een stuk dikker. Een mooie vis, maar stiekem hoop ik straks alsnog een mooie zeelt te mogen vangen.

Een mooie, volle brasem.

Na twee uur vissen stond de teller op vijf brasems. Ook was er al even geen teken van leven meer gezien op beiden stekken. Ik besloot nog wat bij te voeren op beiden stekken. Daarna even snel het aas ververst en de sessie kon weer worden hervat. Dit bleek een schot in de roos. Want zodra de linker hengel (hengel op het ondiepe) weer op zijn plaats lag, volgde er meteen weer aanbeten. De aanbeten bleven komen van de linker stek. De brasems zaten nu in grote getallen op mijn stek en zeelt kon ik wel vergeten.

Paaipukkels!

Inmiddels waren er ook wat vrienden en kennissen aangeschoven voor de gezelligheid. En wanneer zei en mijn vriendin elkaar gezelschap hielden, was het voor mij het uitgelezen moment om de linker karperhengel te ruilen voor de methodfeeder. Even kijken wat er gebeurt als ik er eens serieus voor ging zitten… Elke inworp was meteen raak! De Sonubaits krill grondvoer in combinatie met een 8mm. krill pellet waren een perfecte combi voor deze brasems. Bijzonder om te zien hoe groot het verschil tussen de ene stek met de andere is. Op de rechter stek, die nog geen 20 meter naar rechts op het diepe (2.5 m.) lag, gebeurde echt helemaal niets, terwijl het op de andere stek nu prijsschieten was. Bizar! Uiteindelijk wist ik in de laatste 45 minuten nog twaalf brasems erbij te vangen en kwam ik op een totaal van zeventien brasems. Geen zeelt deze keer helaas, maar we hebben heerlijk genoten!

Een mooie, volle voorjaars brasem.


Geef een antwoord